HAL Diploma Trainee Model Paper 2011 - HAL Diploma Trainee Question Paper 2011

Custom Search

HAL Diploma Trainee Model Paper 2011


The below listed questions are only sample papers for Electronics and Electrical Branch which  found through different sources which can help in preparation of HAL Written Exam. Out of below listed tried to solve some questions.Hope this will help the students who are writing the exam. If any discrepency please comment below.


Electronics Questions
1. When the temperature of the room increased then the energy of semiconductor… 
2. Power diode is generally made from: - Silicon/Germanium/Both/None of these 
3. Thermionic Emission of electron is due to…………. 
4. When the both junction of NPN diode is reverse biased, then the diode is in which mode: - 
      a) Active          b) Cutoff          c) Saturation     d) inverted
5. Which transistor mode gives the inverted output: -
      a) Common Emitter      b) Common Base         c) Common Collector   d) None of these
6. Which coupling gives the higher gain in case of amplifier: -
      a) Capacitor coupling    b) Impedance coupling c) Transformer coupling
7. Which distortion is least objectionable in audio amplification: -
      a) Phase    b) Frequency   c) Harmonic   d) Intermediation
8. A narrowband amplifier has a band pass nearly…………of central frequency:-
      a) 33.3%          b) 10%             c) 50%
9. Frequency of wein bridge oscillator
10.Phase shift oscillator consists: -
      a) RL   b) RC   c) RLC
11. Crystal oscillator frequency is very stable due to:-
12. Multivibrater Produces: -
      a) Sine wave     b) Square wave            c) Smooth wave           d) sawtooth
13. Convert the 101101 Binary number into octal no: -
      a) 65    b) 55    c) 51    d) 45
14. 10 in BCD: -
      a) 10100          b) 1100            c) 010111        d) None of these
15. Which PNP device has a terminal for synchronizing purpose:-
      a) SCS             b) Triac            c) Diac             d) SUS
16. In 3-Phase full converter, the output during overlap is equal to……………..
17. Addition of indium in semiconductor crystal makes: -
      a) PNP             b) NPN
18. Free electron exists in which band: -
      a) 1      b) 2      c) 3      d) Conduction band
19. Ripple factor of half wave rectifier: -
      a) 1.21             b) 0.48             c) 0.5
20. Efficiency of half wave rectifier: -
21. Transistor that can be used in enhancement mode:-
      a) NPN            b) UJT             c) JFET            d) MOSFET 
21. Following contributes to harmonic distortion in Amplifier: -
      a) +Ve feedback          b) –Ve feedback          c) Defective active device
      22. High cutoff frequency: -
            a) CB               b) CC              c) CE
23. Which is used as data selector?
      a) Encoder       b) Decoder       c) modulator     d) Demodulator
24. Read write capable memory: -
      a) RAM           b) ROM           c) Both             d) None of these
25. When modulation frequency is doubled, modulation index also doubled in case of: -
      a) FM              b) PM              c) AM              d) PM & FM
26. Term ’Noise temperature’ is used for
27. Video detector used in TV receiver is a….
      a) Diode detector         b) Ratio detector          c) Phase detector
28. Which isn’t directly operated from mains: -
      a) Half wave rectifier     b) Centre tap rectifier    c) Bridge rectifier d) Voltage doubler
29. In 3-Phase half wave rectifier each diode conducts for duration of: -
      a) 30 Degree    b) 45 Degree    c) 60 Degree    d) 180 Degree
30. If number of phase in a multiphase rectifier increased then: -
      a) Output increased      b) Output decreased     c) Output smooth          d) No change
31. Which output requires minimum filtration: -
      a) Half wave rectifier     b) full wave       c) SCR half wave rectifier d) Voltage doubler   
32. Identify the under circuit
a) Low pass filter    b) High pass filter          c) Band pass filter
33. Transistor is a following operated device: -
a)      Low voltage & low current device
b)      Low voltage & high current device
c)      Low current & high voltage device
d)      High current & high voltage device




34. The radix or base of hexadecimal number system is 16
a) 8 b) 16 c) 5 d) none of these


35. The no of 1’s in the binary representation of the expression 162*9+162*7+16*5+3 are as per me answer should be 7
a) 10 b) 23 c) 6 d) 4


36. The no of latches in F/F are 1
a)1 b) 2 c) 3 d)4


37. How many flip-flops are required to construct Mod -12 counter? 4
a)5 b)4 c)12 d)none


38. Which logic gate has the output is compliment of its input NOT
a) OR b) AND c)NOT d) X-OR


39. By adding inverters to the inputs and output of a AND gate we can obtain
 X-OR
a ) OR b) AND c)NOT d) X-OR


40. How many NAND gates are needed to realize OR gate 3
a)1 b) 2 c) 3 d)4


41. Which is the first integrated logic family RTL
a) RTL b)DTL c)TTL d) none of these


42. The range of allowable voltages for CMOS is 2 to 15 volts


43. Which logic gate has output high if and only if all inputs are low NOR
a) NOR b)NAND c) X-NOR d)AND


Electrical Question


1) What is the distance between the EHV lines?
a)8m b)11m c)4m d)14m


2) At present how many HVDC lines are there in india?
a)none b)one c)two d)more than two


3) Where is the nuclear located in following places?


4) What is the approximate peak overshoot for a unity feedback system with damping
factor 0.6?
a)10% b)5% c)15% d)20%


5) What is the distance between the EHV lines and earth?
a)8m b)11m c)18m d)15m


6) On no load in EHV lines what is the relation between receinving and sending end
voltage?
ans: receiving end voltage > sending end voltage


7) What is the surge impedance loading of 400kv line?
ans: 4002/400ohms =400watts


8) similar question with surge impedance given as 160 ohms
ans: 1000watts


9) If both the juctions of transistor are forward biased, in wat region transistor works
ans: saturation region


10) Where is the hydel power plant located in following places?
ans: I dont remember the places


11) self GMD is used in the calculation of_______
a) inductance only
b) inductance and capacitance
c) capacitance only
d) none


12) What is the GMD if the distance between the lines are 6m,6m,12m?
ans: 7.058m( approx)


13) Zero sequence currents doesn't exist in the following fault
a) L-G
b) L-L
c) L-L-G
d) L-L-L-G
Ans: d


14) To avoid arcing connect sutable value of ________ in earthing.
a) capacitance
b) indunctance
c) resistance
d) susceptance


15)There are two to three questions based on Laplace and Inverse Laplace transforms


16)In the following type of conductors the corona is minimum
a) circular
b) stranded
c) helical
d) rectamgular
ans: c


17)When do two wattmeters show same value of opposite readings in two wattmeter
method
a) 300 lag
b) 600 lag
c) between 600 and 900 lag
d) zpf lag
ans: d


18) Schering bridge is used to measure
a) frequency
b) inductance
c) capacitance
d) mutual inductance
ans: c


19) What is the value of resistance when both length and diameter of the wire are
doubled?
ans: halved


20) There is one questions asked on euler's formula..


21) What is the Laplace transform of unit ramp signal?
ans:1/s2


22) What happens to the value of inductance when self GMD is doubled?


23) At what frequency corona loss is more?
a) 50Hz
b) 60Hz


24) What is the largest rating of alternator manufactured in india?
a) 1000MW
b) 500MW
c) 1200MW
d) 250MW
ans:b


25) The response of an RLC circuit for impuse input?
a) exponentially raising
b) sinusoidal
c) exponential falling
d) parabolic
ans: c


26) What is the easier method for finding no. of poles in the right half of s-plane?
a) Niquist plot
b) R-H criterion
c) Root-Locus method
d) Polor plot
ans: b


27) How many no of poles located in the right half of s-plane for the characteristic
equation...


28) Burden of current transformers is measured in..
a) Watts
b) Volt Amperes
c) Ampere Hours
d) Joules


29)What is the gate used to get high output when all the inputs are low?
a) NOR
b) NAND
c) Ex-OR
d) Ex-NOR
ans: b


30) Large no of thyristors are used in HVDC transmission to improve______
a) current rating
b) voltage rating
c) Thyristers are available at high ratings


31) What is the line current of a circuit when the current transformer of 1000:5 rating
measures 4Amperes?
ans: 800A


32) If the time delay of relay with TMS setting 0.1 is 10 sec, then what is the time delaty
when the TMS setting is changed to 0.5


33) How many no of flip-flops are required to get 16 bit counter?


34) _________is connected to reduce frequency errors in ammeter.
a) shunt capacitor
b) series inductance
c) shunt inductance


35)What is the value of ripple factor in Half Wave Rectifier?
a) 1.11
b) 0.8
c) 1.21




36)The principle used in megger?
a) electrostatic effect
b) magnetic effect
c) Induction effect


37)In electrodynamometer type wattmeter the error is due to..
a) pressure coil inductance
b) pressure coil resistance


38) In the following locations where is hydal power plant is not located?


39) In distribution lines_____
a) X/R<0.1
b) X/R>10
c) X/R>1
d) X/R<0.01


40) In EHV lines _____
a) X/R=10
b) X/R=100


41) What is the speed of 2 pole alternator at 50Hz frequency?
ans: 3000rpm


42) What is the equivalent decimal no of (624)8


43) What is the binary equivalent of 6.25


44) What is the value of A+AB+B¯ ( B bar)
ans: 1


45) What are the avg and rms values of full wave rectifier
ans: 2Vm/pie, Vm/21/2


46) There is one question based on rank of matrix


47) What is the equivalent of cos(wt+18.750)
a) sin(wt+71.250)
b) sin(wt-71.250)
c) sin(wt+18.250)
d) sin(wt-18.250)


48) The three harmonics will be in phace with each other?_____
a) 3,5,15
b) 2,4,6
ans: a


49) The line current will be equal to phase current in______
ans: delta connection


50) In windmills the frequent problems occur in______
a) mechanical system
b) blades
c) electrodynamic system
d) electric system


51) The machine used in windmills is______
a) alternator
b) induction generator
c)
d)
ans: b


52) Insulators in EHV lines are designed based on_____
a) switching voltages
b) peak voltages
c) corona
d) lightning voltages
ans: a


53) The value of restriking voltage depends on______
a) inductance of line
b) capacitance of line
c) both
d) none

1 comments:

apsar said...

pls send the Diploma Trainee exam date details.....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...